Druiven en wijn maken

Druiven uit eigen tuin; Boskoop Glory
Druiven uit eigen tuin: Boskoop Glory – 2005

Gisteren hebben we onze druivenplanten “Regent” opgehaald bij de biologische wijngaard Domein Hof te Dieren. Dit weekend gaan we er mee aan de slag in de achtertuin. Een leuke klus waar ik echt zin in heb. We moeten weer een flink stuk grond uitgraven om de planten te poten en te voorzien van rijke potgrond zodat ze goed kunnen aanslaan.

Vorige week hebben we het stuk al ontdaan van alle onkruid en puin. Aan de muur gaan we draden bevestigen om de druiven goed te kunnen leiden. Bij het Domein hebben we al heel wat informatie gekregen over hoe we de planten het beste kunnen behandelen, daarnaast zullen we nog wat onderzoek gaan doen via boeken en internet.

We zijn gisteren ook voor het eerst sinds lange tijd weer naar Flakkee geweest, op bezoek bij mijn schoonfamilie. Door de verhuizing en alle druktes waren we er al weer bijna een jaar niet geweest. Voor mijn schoonvader hebben we ook twee druivenplanten meegenomen, om in Ouddorp bij het vakantiehuisje neer te zetten. We zijn heel benieuwd hoe de druiven het daar gaan doen op de droge zandgrond.

Mijn schoonmoeder heeft achter uit de kast vier boeken over het maken van wijn getrokken die we mochten lenen. Veel en uitgebreide informatie, niet alleen over het maken van wijn met druiven, maar ook met andere vruchten en kruiden. Ik zag er al snel recepten in voor vlierbloesem en meidoorn, bomen die ik onze tuin wil planten. Tot mijn grote verrukking staan er ook recepten in voor het zelf maken van mede! Dat wil ik natuurlijk proberen.

Dit weekend ga ik dan ook kijken wat ik allemaal nodig heb voor het zelf maken van wijn. Mijn schoonouders hebben nog het een en ander aan spullen in de opslag en op zolder staan. Ze hebben zelf wijn gemaakt, maar ook de benodigdheden verkocht. Ze zeggen altijd “heb je iets nodig, laat het ons weten, we hebben veel bewaard”. Op het internet vond ik al vlot een leverancier redelijk dicht in de buurt “De natuurlijke molen” in Ede, voor de aanvulling van de spullen.

Oh… het kriebelt helemaal. Ik heb er echt zin in om aan de slag te gaan. Het enige puntje, voor het maken van wijn heb je geduld nodig, tja dat is niet mijn sterkste kant, maar wel weer een goede oefening :-)