Lau


Lau, for my father in law’s 70th birthday

To design a simple yet stylish sock for men, using twisted stitches, was one of my intentions for 2009. The Sock Knitters Anonymous DYO challenge in June (Ravelry) and my father in law’s upcoming 70th birthday, did speed up the process a lot.

I noted that most men prefer tight socks with lot’s of ribbing, no fuzz …
Subtle curved lines and variations on basis ribbing should make knitting the socks interesting, even for the larger sized feet. The sock is mirrored on the left and right foot. The waved lines are placed on the outside of the ankle and foot, a ribbed gusset is placed on the inside of the foot. The ribbing give the socks a snug fit.

Requirements

  • A skein of sock yarn (100 gram / 420 meters)
  • circular needle 80 cm 2,5 mm
  • stitch markers if preferred

The pattern works best with a (hand dyed) yarn with a little bit of contrast in colours like a solid, semi-solid, muted-multi or gradient colour way.

Gauge
32 stitches and 40 rows in stockinette on 10 cm, knitted in the round with needle size 2.5 mm.

Size
Lau is designed for 3 sizes; small, medium and large, knitted over 60/64/68 stitches

Cuff & leg
Cuff & leg

Lau, zoals de mensen om hem heen hem kennen, is mijn schoonvader en wordt al weer 70 jaar. In zijn hoofd is hij nog net zo jong als 50 jaren geleden, al is hij dat van lijf misschien al wat minder, in zijn doen en laten is hij nog lekker actief en zeker niet oud te noemen. Waar kun iemand geboren onder het sterrenbeeld Leeuw een groter plezier mee doen, dan hem eens goed in het zonnetje te zetten? Mijn manier is door een paar sokken speciaal voor hem te ontwerpen en te vernoemen.

Al enige tijd wilde ik een patroon voor herensokken ontwerpen. Eenvoudige en stijlvolle sokken, die bij de heren in de smaak vallen. Golfjes en variaties op ribsteken om het breien van de sokken ook in grote maten interessant te houden. Het patroon is in spiegelbeeld voor linker- en rechtervoet. Een golvende lijn aan de buitenzijde van de voet, een geribde spie aan de binnenzijde van de voet.

Benodigdheden

  • 100 gram sokkenwol, bijv. Zitron Trekking XXL
  • rondbreinaald lengte 80 cm 2,5 mm
  • evt. toerenteller, kabelnaaldje en steekmarkeerders

Brei de sokken in een effen of semi-solid garen voor een gedekte sok. Kies voor kleur en expressie met handgeverfde garens in zachte of dichtbij elkaar liggende kleuren. Zelfstrepende sokkengarens in bonte kleuren of garens met grote contrasten laten het patroon niet tot zijn recht komen.

Maten
Steekverhouding: 32 steken en 40 ronden rond gebreid in tricotsteek op 10 cm met naalden 2,5 mm.
Het patroon is uitgewerkt voor de maten S, M en L met respectievelijk 60, 64 en 68 steken.

Gusset and heel
Gusset & heel

… wollige woorden & zo …